Faciliteren zonder omwegen

Het boek "Faciliteren zonder omwegen" verscheen in juni 2013 en kwam in korte tijd tot stand: welgeteld 8 maanden van brainstorm naar boekpresentatie. Dat terwijl er bijna 30 auteurs bij betrokken waren.

Op basis van een brainstormsessie ontwikkelde ik het concept van dit boek. In samenwerking met de redactiecommissie stelde ik de structuur op en creŽerde het format van de artikelen die in het boek gebundeld zijn. Ik schreef de auteursinstructie, begeleidde de auteurs bij het schrijven en fungeerde bij verschillende stukken als ghostwriter. Daarbij coŲrdineerde ik het productieproces, deed de beeldredactie en de tekstredactie, en bewaakte het tijdspad zodanig dat het boek precies op tijd klaar was. Een bijzonder leuke opdracht: hard werken, bijdragen aan een inhoudelijk waardevol project, en binnen overzichtelijke termijn een resultaat naar bijzondere tevredenheid. Daar houd ik van!


Inhoud Faciliteren zonder omwegen

Met 24 praktijkvoorbeelden toont dit boek de mogelijkheden en resultaten van het vak faciliteren. Een goed gefaciliteerd proces levert antwoorden op vragen waar menige organisatie en manager tegenaan loopt. Steeds weer is de vraag: hoe gaan we om met veranderingen en hoe creŽren we beweging in een gewenste richting? In dit boek geven zowel facilitators als opdrachtgevers vanuit de praktijk antwoord op deze vraag.

De voorbeelden variŽren van grootschalige projecten op nationaal of internationaal niveau, tot kleinschalige processen binnen een kleine organisatie of afdeling. Ze spelen zich af in zowel profit als non-profit sectoren. Dit boek verschaft opdrachtgevers en professionals, betrokken bij veranderende organisaties, inzicht hoe faciliteren nieuwe wegen kan banen.


Faciliteren zonder omwegen
redactiecommissie: Jan Lelie, Henri Haarmans, Laura ten Ham, Ceciel Fruijtier en Carolien de Monchy
ISBN 9789078440659


Missie geslaagd

"Faciliteren zonder omwegen" ontving uitstekende recensies. En laten die recensies nou precies de opdracht omschrijven die ik van de redactiecommisie kreeg! Ik laat diverse recensenten van managementboek.nl aan het woord:
  • "Duidelijk en praktisch boek dat inzicht geeft in wat onder faciliteren verstaan wordt."
  • "Prima inzicht in de resultaten die geboekt kunnen worden door de inzet van een facilitator."
  • "Duidelijk en goed geschreven boek."
  • "Doelgericht maximaal benutten van de kracht binnen je eigen organisatieóhoe doe je dat? Juist in complexe economische tijden is dat een vraag waarop een goed antwoord goud waard is. Ik kende het concept faciliteren zelf eerlijk gezegd niet zo goed, maar dit boekje met precies genoeg uitleg en aansprekende praktijkvoorbeelden opent een wereld van bijzonder bruikbare mogelijkheden. Een aanrader!"
  • "Dit boek geeft een heel helder beeld van het brede spectrum van het vak van facilitator en de toegevoegde waarde van faciliteren binnen organisaties. Erg leuk om te lezen welke oplossingen er voor soms simpele en soms ingewikkelde vragen worden verzonnen. Een must voor iedereen die geÔnteresseerd is in het ontwerpen en begeleiden van processen of daartoe opdracht geeft."
Ook in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties verscheen een buitengewoon positieve recensie; het is de derde recensie op deze pagina.