" Mooi verhaal. Zo had ik het zelf willen schrijven. Mijn gedachtengoed zit er helemaal in. Niets meer aan doen."
Auteur voor wie ik als ghostwriter fungeer, 17 April 2013

Ghostwriting

Als ik vertel dat ik ghostwriter ben, krijg ik vaak de vraag wat dat betekent. Letterlijk betekent het spookschrijver: een schrijver die onzichtbaar blijft en andermans teksten schrijft. In de praktijk is de grens tussen tekstredactie en ghostwriting niet altijd scherp te trekken.

Om als redacteur naar tevredenheid van de auteur te kunnen werken, moet je kunnen aanvoelen of afspreken hoeveel vrijheid je hebt in het herschrijven / anders verwoorden / verbanden verduidelijken / ontbrekende informatie aanvullen. Sommige auteurs willen dat er inhoudelijk niets aan hun tekst wordt toegevoegd of afgedaan. Anderen geven juist volledige vrijheid. "Maak er een goed stuk van." Het is aan de auteur om aan te geven hoe ver de redacteur mag gaan, welke dienst hij van de redacteur verlangt.

Als redacteur bewerk je door de auteur geschreven tekst. Dat kun je doen op verschillende niveaus. Op macroniveau houd je je als redacteur alleen met de grote lijn bezig. Bijvoorbeeld: voldoet de tekst aan de technische eisen, klopt de volgorde waarin verschillende onderwerpen aan bod komen, is de tekst consequent vanuit hetzelfde perspectief geschreven. Maar je kunt een tekst ook op zinsniveau redigeren om de tekst prettiger leesbaar en aansprekender te maken. Bijvoorbeeld door passief taalgebruik om te zetten in actief taalgebruik en tangconstructies op te heffen. Ook kun je als redacteur een tekst afstemmen op de doelgroep door de tekst in een andere tone of voice te herschrijven.

Als ghostwriter schrijf je zelf de tekst op basis van door de auteur aangeleverde informatie. De inhoud is dus volledig van de auteur. De ghostwriter giet die inhoud in de gewenste vorm, met behoud van de eigenheid van de auteur. De auteur levert bijvoorbeeld flarden tekst en notities van gedachten. Als ghostwriter maak ik daar een goed lopend consistent helder geheel van. Dan hoef je als auteur geen moeite te doen voor de vorm en de tekst zelf. Niet alleen voor mensen met dyslectie is dat handig: het scheelt een auteur gewoon een hoop kopzorgen en tijd.

Meer informatie? ceciel@fruijtiertekst.nl