Voor en na redactie

Natuurlijk zie je als auteur graag het resultaat van de redacteur. Onderstaand een aantal links naar verschillende voorbeelden van mijn werk. De mate van redactie / herschrijven gaat in overleg met de auteur. Links de originele tekst zoals aangeleverd, rechts het resultaat na redactie.

Met toestemming van de verschillende auteurs geplaatst!

Voor redactie

Concept blog over bronnen van inspiratie
auteur: Shahram Bahraini

Zwarte Zwanen

Het is vrijdag ochtend en net als alle andere ochtenden is het hectisch bij ons thuis. Iedere dag ervoor zorgen dat de kinderen op tijd aangekleed en gegeten hebben met hun tassen op school komen. Vandaag is toch anders, ik heb zo meteen om 9.30 uur een spannend gesprek en met de meiden thuis schiet niet op. De kinderen zitten eindelijk in hun stoel om hun boterham te eten, wanneer mijn oudste dochter mij de vraag stelt waar ik helemaal niet wist hoe ik op dat moment ermee om moest gaan. Het dochtertje lief van 8 vraagt mij naar wat mij inspireert. Ik weet even niet hoe ik mijn boosheid en ongeduld moet bedwingen. Ook merk ik dat ik ook eigenlijk om kan lachen. Hoe komt een kind van 8 met zo’n vraag. Waarschijnlijk heeft ze het ergens bij ons aan de keuken tafel of op de televisie of school opgepikt. Ik kom niet verder dan mij zelf beheersen en haar niet aanmannen dat zij haast moet maken. De enige wat ik op dat moment doe heel laf, de vraag bij haar terug leggen. Wat inspireert jou nou eigenlijk? En daarmee bloedde ons gesprek dood. Jammer!

Onderweg naar mijn afspraak merk ik dat ik in mijn gedachten haar vraag bij me draag. Ik vraag me af wat inderdaad op dat moment mij inspireert en hoe leg ik dat uit aan een kind van 8. Wat op dat moment bij me opkomt zijn de zwarte zwanen. De zwarte zwanen staan symbool voor onwaarschijnlijke gebeurtenissen met grote gevolgen. Tot aan de ontdekking van Australië als je had over het bestaan van zwarte zwanen verklaarden alle geleerden en niet-geleerden je voor de gek. Het kon niet waar zijn. Dat was onmogelijk tot dat het onmogelijke mogelijk werd. Deze gedachte is afkomstig van Nassim Taleb. Zie voor zijn verhaal: http://www.youtube.com/watch?v=g0ShuJ5Maz8

Het is heel makkelijk te zeggen dat ik in het dagelijks leven open sta voor dergelijke gebeurtenissen. Als ik eerlijk ben dat is niet waar. Als econoom ben ik opgeleid om iedere mogelijk risico te kwantificeren en datgene te managen met meest waarschijnlijkheid. Het managen van risico’s in plaats van omzetten van risico’s in kansen.

Deze week was op zoek naar een tuin man. Ik keek op internet of ik iemand of een bedrijf kon vinden. De eerste 5 advertenties waren zo voorspelend waar ik van afknapte. Het begon allemaal met ervaren Hovenier met 25 jaar ervaring etc. Totdat ik de advertentie van Thijn en Thijs tegen kwam. Het begon zo: Hallo, wij, Thijn en Thijs komen altijd samen en doen alles er aan om uw tuin naar u wens te maken. Geen ervaring en zekerheden uit het verleden, nee passie, drive en bereidheid om mijn tuin naar mijn wens te maken. Dit was voor mij de reden om deze gasten te bellen. Ik was aangenaam verbaasd hoe goed netjes deze jongens mij te woord stonden, keurig ABN. Toen zij bij ons thuis kwamen om de boel te zien en een offerte uit te brengen, vroeg uit nieuwsgierigheid naar hun achtergrond. Thijn heeft 12 jaar in geestelijke gezondheid zorg gewerkt als therapeut en Thijs als HR manager en als head hunter. Thijn en Thijs hadden voor zichzelf tot conclusie gekomen dat zij niet gelukkig werden met wat hij deden op grond van hun studie en opleiding. Zij hadden het een beetje het management gedoe gehad en wilden fysiek werk doen. En hoe, heel simpel door gewoon doen. Je zou je af kunnen vragen of ik goed wijs ben. Hoe kun je mensen iets laten doen die niet voor opgeleid zijn? En wat als het resultaat niet goed is?

Deze jongens staan voor mij als symbool hoe je dingen moet doen. Ik kom voldoende mensen tegen, mijzelf voorop gesteld, die ondanks een dure opleiding en een certificaat geen ballen verstand hebben van hun vak. Sterker nog zij missen de juiste drive, motivatie en attitude.

Maar nu terug bij de vraag van mijn dochtertje van 8. Ik denk dat naast Thijn en Thijs mijn grootste inspiratie bron voor deze week mijn dochtertje van 8 is geweest die mij zo aan het denken heeft gezet. Mijn oren, ogen en porien zijn open. Wat begeert een mens nog meer.

Thijn en Thijs komen morgen en daar verheug ik me erop.

Shahram Bahraini, Zaandam 11 juni 2012


Na redactie

Blog over bronnen van inspiratie
auteur: Shahram Bahraini
redactie: Ceciel Fruijtier

Wat inspireert jou?

Wat inspireert jou ....? Goede vraag. Hij werd aan mij gesteld door dochterlief van acht. Hoe komt ze erbij. Op die leeftijd?! Waarschijnlijk heeft ze het bij ons aan de keukentafel opgevangen, of op televisie of school opgepikt. Kinderen vangen zoveel op. Worden ze steeds vroeger wijs?

Ze vroeg het op een vreselijk moment. Je kent dat wel: kinderen die ‘s ochtends totaal geen haast hebben, terwijl de jonge ouders hectisch rondrennen om ervoor te zorgen dat de kinderen op tijd aangekleed zijn, gegeten hebben, en mét de juiste tassen op school komen. Bovendien had ik die dag om 9.30 uur een spannend gesprek.

Ik wist even niet hoe ik mijn boosheid en ongeduld in bedwang moest houden. Maar ik kon mezelf beheersen en slaagde erin haar niet aan te manen haast te maken. In plaats daarvan legde ik de vraag bij haar terug: "En wat inspireert jou?" Heel laf eigenlijk. Daarmee bloedde ons gesprek dood. Jammer! Maar de vraag bleef door mijn hoofd spelen. Wat mij inspireert? Daar weet ik zo gauw geen antwoord op. Ik denk Zwarte Zwanen.

Zwarte Zwanen staan symbool voor onwaarschijnlijke, onvoorspelbare gebeurtenissen met grote gevolgen. Tot de ontdekking van Australië zouden alle geleerden en niet-geleerden je voor gek verklaard hebben, als je zei dat zwarte zwanen bestonden. Zwanen zijn immers wit! Het kon niet waar zijn. Maar: iets is onmogelijk tot het onmogelijke mogelijk wordt. Deze gedachte is afkomstig van Nassim Taleb. Hier kun je zijn verhaal vinden.

Ik zou graag zeggen dat ik in het dagelijks leven opensta voor onwaarschijnlijke, onvoorspelbare gebeurtenissen. Maar als ik eerlijk ben is dat niet het geval. Als econoom ben ik opgeleid om ieder mogelijk risico te kwantificeren en het meest waarschijnlijke te managen. Het managen van risico’s in plaats van het omzetten van risico’s in kansen.

Deze week zocht ik op internet een tuinman. De eerste 5 advertenties waren zo voorspelbaar dat ik direct afknapte: “Ervaren hovenier met 25 jaar ervaring.” Tot ik de advertentie van Thijn en Thijs tegenkwam: ”Hallo, wij, Thijn en Thijs, komen altijd samen en doen er alles aan om uw tuin naar uw wens te maken.” Hier sprak geen ervaring en geen ‘waarborg’ uit het verleden. Nee. Hier spreekt passie, drive en de bereidheid om mijn tuin naar mijn zin te maken. Dus nam ik contact op. Ik was aangenaam verrast hoe goed deze jongens mij te woord stonden, keurig ABN.

Toen zij bij ons thuis een offerte uitbrachten, vroeg ik uit nieuwsgierigheid naar hun achtergrond: Thijn heeft 12 jaar als therapeut in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt, Thijs als HR-manager en headhunter. Ze kwamen tot de conclusie dat zij daarvan niet gelukkig werden. Zij hadden het gehad met het management-gedoe en wilden fysiek werk doen. Hoe? Heel simpel: door het gewoon te gaan doen. Je zou je kunnen afvragen of ik niet goed wijs ben. Hoe kun je mensen iets laten doen die daarvoor niet zijn opgeleid? Levert dat wel een goed resultaat op?

Dat levert júist een goed resultaat op! Deze jongens staan voor mij symbool voor hoe je de dingen aan moet pakken: er niet eindeloos over blijven nadenken, maar het ook daadwerkelijk gaan dóen. Werken vanuit enthousiasme, op basis van passie en gedrevenheid, in plaats van op grond van studie en opleiding. Ik kom voldoende mensen tegen die ondanks een dure opleiding en certificaten geen bal verstand hebben van hun vak. Misschien hoor ik daar zelf ook wel bij. Sterker nog: vaak missen mensen die al járenlang hetzelfde vak uitoefenen de juiste drive, motivatie en houding. Is ervaring een waarborg voor kwaliteit? Ik denk het niet.

Wat mij inspireert? Mensen die werken op basis van passie. Ik denk dat Thijn en Thijs deze week mijn grootste inspiratiebron geweest zijn. Of eigenlijk: mijn dochtertje van acht die mij zo aan het denken heeft gezet. Mijn oren, ogen en poriën staan wijd open. Wat begeert een mens nog meer. Wat mij inspireert? Mijn dochtertje van acht!!

Wat inspireert jou?

Shahram Bahraini, Zaandam 11 juni 2012
redactie: Ceciel Fruijtier